Hatad för att man mår bra och inspirerar? | Ida Berg - En träningsblogg för alla

Ida Berg – En träningsblogg för alla

Annons

Hatad för att man mår bra och inspirerar?

Som ni förstår är jag rätt aktiv på de sociala medierna, mest aktiv på bloggen och instagram. 
Jag har på sistone läst massa inlägg där folk skriver att de blir negativt bemötta när de säger att de tränar eller äter hälsosamt. 
De får blickar och påhopp att de ska antingen vara drabbade av någon form av ätstörning, att de är beroende, att de bara tränar för att bli smala och för att folk ska tycka att de är snyggare? De får också skit för att de delar med sig av sin resa och utveckling? 

Alltså vad i… Jag blir lika arg varje gång när jag hör att folk faktiskt får denna reaktion av att de valt att försöka bli den bästa versionen av sig själva och dessutom på vägen dit inspirera andra att göra samma sak.
Jag är otrolig för att jag inte fått skit som denna än, men det spelar ingen roll så länge andra folk får det. 
För även om jag inte tar åt mig finns det andra som gör det. 

Det är helt sjukt hur dagens samhälle är uppbygt och att man får skit för i princip vad som helst. 
Väger man för mycket blir man kallad tjock
Väger man för lite blir man kallad anorexia 
Har man för lite muskler blir man kallad svag eller tjejig om man är kille
Har man för mycket muskler blir man kallad för stor eller manlig om man är tjej
Tränar man för lite blir man kallad lat
Tränar man  för mycket blir man kallad 
träningsnarkoman
Lägger man ut bilder när man tränat blir man kallad bekräftelsesökande 

Jag förstår inte hur man kan trycka ner någon som valt att göra en förändring till de bättre..
Bara för att den personen inte orkar göra en förbättring eller ändring av sitt liv, ska den då få klaga på andra som faktiskt har viljan och styrkan att göra det? Handlar det om avundsjuka? Eller vill man bara försöka få sig själv att må bättre genom att få någon annan att må sämre? 

Att folk klagar på att man delar med sig av sin träning tycker jag är lika illa.
Jag har valt att driva en träningsblogg och träningsinstagram för att motivera människor. För att visa att man kan göra en förändring och att alla kan göra det. Att hjälpa folk, få dom bli motiverade och stolta över sig själva.
Jag älskar att få kommentarer som “du har fått mig att börja leva hälsoamt och fått mig att må så mycket bättre” eller “du motiverar mig att forsätta“. Det slår seriöst INGET. 
Liksom hade personen i fråga fortsatt att må dåligt och känna sig obekväm med sig själv om jag inte valt att dela med mig av min träning, mat, recept osv? Ingen kan veta, MEN det har fan i mig inte skadat en jävel. Det kan jag lova. 

Om man nu stör sig på något finns det en sak man kan göra. Vet ni vad? Jo, sluta följa personen. Ta bort den som vän och gå aldrig mer in på dens facebook, instagram eller blogg. Man behöver inte dela med sig av sitt hat och göra så att en glad och positiv person känner sig ledsen och stött, skit i det istället och gå vidare med ditt liv. 
 

Något annat som jag tycker är viktigt att ta upp är också att alla tränar inte för att gå ner i vikt och det tror jag är svårt för vissa att förstå.
Senast som igår kom jag in på en tjejs instagram. 
Hon var smal, inte överdrivet smal men jaa ni fattar. Hon la upp en bild och skrev: dags för ett träningspass på gymmet! :D
Ungefär 80% av alla kommentarer löd: “Va varför ska du träna, du är redan smal?”Men hallå, du fattar väl att du inte kan träna så smal som du är?” 

Blev så jäkla arg.. Bara för att man är smal betyder det inte att man mår bra, är hälsosam eller är nöjd över sin kropp. 
Det betyder heller inte att man kommer bli smalare av att träna! Verkar som dom aldrig har hört talas om muskler eller styrka.. 

Jag är så emot näthat & nätmobbing, det är en av de värsta sakerna jag vet.
Jag vill verkligen göra något åt detta stora problem, men det är svårt att göra något själv. 
Så jag ber er, snälla anmäl när ni ser mobbing på sociala medier.
Säg emot när ni ser någon bli felbehandlad, det räcker med några små ord för att hjälpa en person.
Förklara för mobbarna att de gör fel på ett snällt och vuxet sätt.
Citatet “kill them with kindness” är något jag försöker tänka på dagligen, även om det är grymt svårt och ibland vill man bara vara lika dryg tillbaka så blir oftast mobbaren faktiskt mer arg och kanske förstår att den gjort fel om man är vänlig och lugn. 

Kram och förresten så är ni världens bästa bloggläsare <3

tjo (2)

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Håller med allting för det är så sjukt sant! Förut brukade jag vara mer öppen om att jag tränade, men då fick jag bara en massa kommentarer. Folk som tillochmed själv gick på en sport kunde kommentera att jag ”bara träna hela tiden” och det kunde handla om en promenad? Vilket jag inte förstår mig på, för de som tränar en sport 4 gånger i veckan får göra det, men jag kan inte säga att jag ska träna efter skolan för då säger folk ”men du är ju jämt ute och går”, ”så himla hälsosam”, ”ät lite mera då”.. 

 2. Sarah

  Jag tror jag har tur med folket runt omkring mig (vill hellre se det som att jag har valt att omge mig med rätt personer), för det jag fått nu när jag kommit igång med träningen är hejarop och positiv feedback. Där är säker någon som går och stör sig på mina nästan dagliga bilder på gymmet, men ingen har sagt något om det i alla fall. Det jag får höra är positivt och andra som vill träffas och träna ihop.
  Så jag blir så ledsen när jag hör att folk får negativa kommentarer, men det är lika mycket upp till dig som postar att omge dig med personer som är positiva till dig, som det är för de negativa att helt enkelt hålla sin negativitet för sig själv. Så bygg upp din omgivning med personer som stöttar dig dig i ditt liv. Vänner ska ge energi, inte ta den!

 3. Amanda

  Har skrivit om ditt inlägg i bloggen, väldigt bra skrivet och beskriver exakt hur människor runt omkring mig känner, säger osv. Det här var det bästa jag läst på länge
   
   
   
   

 4. Julia

  Kan säga att du satte ord på vad jag känner! Riktigt bra skrivit och håller med dig, och det är en fråga som jag ofta tänker på, vilket tar en del energi för jag blir så frustrerad över det. Varför andra ska bestämma vad som en är rått å fel för mig. Detta problem känner jag inte bara finns på sociala medier, utan även irl. Då iallafall jag inte känner att jag vågar dela med mig av min positiva känsla av att träna, eftersom 80% av personerna i min omgivning inte förstår vitsen med träning överhuvudtaget. Då jag inte vill verka “skrytig” för det blir man stämplad för om man säger hur ofta man tränar och vad man stoppar i sig. Vilket är väldigt tråkigt, för jag vill bara inspirera andra, precis som du, till att ta steget och visa dom vilka fördelar träning har! Och alla borde inse att alla är olika och MÅSTE respektera varandra….
  Tycker du å din blogg/instagram är grym och en riktig inspirationskälla för mig! :))

 5. Malin

  Hej! Jag undrar en sak.. Du har ju grym kropp som du själv tränat att få den så fin, men när du började, hur visste du hur du skulle göra? Lixom hur visste du hur du skulle lägga upp passen för att få fram de resultat du ville ha? Jag har gymmat sedan drygt 3 månader tillbaka, 5 dagar i veckan. Jag har flertal med mål, men är så osäker på om jag lägger upp min träning rätt för att kunna nå just mina mål på effektivast sätt. Jag menar, läser man på internet blir man ju inte direkt klokare då alla har olika kunskap om vad som är bra & inte. Så skulle va kul om du gjorde något inlägg från hur det såg ut för dig redan dag 1! Vill oxå säga att din blogg är verkligen den bästa träningsbloggen jag vet! Oerhört inspirerande :)

 6. Sara

  Åh du är bäst! Jag har fått både hat och trista kommentarer på både instagram och blogg, du kanske redan vet det. Det är så sant det du skriver och jag håller med dig till 100%! Alla dessa uttryck man blir kallad bara för att man ser ut som man gör. Det är helt sjukt! Riktigt bra inlägg!

 7. Ebba

  Så rätt!

  Jag är själv inte så aktiv när det kommer till sociala medier, men älskar att inspireras av bloggar – bla din! Och instagram, då man bara är ett klick bort att bli pumpad med inspiration som ger motivation!
  Känner dock av det du beskriver i verkliga livet alltså “irl”. Nästan att det kan kännas “skämmigt” att man tränar mycket & äter nyttigt, avstår från att dricka alkohol osv. Jag får ofta känslan av att folk dömmer en, och tror att man är missnöjd med sin kropp (om vi nu ska snacka yta) när träning eg handlar om så mycket mer än bara hur man ser ut eller hur man kan förändra sin kropp.
  Det handlar om glädje, energi och att må bra! Bonus att kroppen blir snygg. Jag ska sluta “skämmas” för att jag väljer ett hälsosamt liv! :) tack för det!

 8. Lisa

  Riktigt bra skrivet! Du är min största motivation nummer 1 – tack för all energi och motivation du ger på bloggen. Du är grym!

 9. pamela

  Hej, jag är från Finland och har följt dig ett tag nu, och jag är också en av dem som motiveras och inspireras av dig!
  Ett otroligt läsvärt inlägg, det delas på min fb :)

 10. Linda

  Det är väldigt tråkigt att det ska kommenteras massa negativa saker och att man inte kan glädjas åt varandras framgångar inom olika saker. Själv är jag väldigt imponerad av hur du hittar motivation till att gå till gymmet. Det är något som jag i dagsläget inte känner att jag har motivation till och tycker är roligt utan jag satsar just nu på att gå mina powerwalks och rider. Sedan är jag väldigt imponerad av hur långt du har kommit och är väldigt glad för din skull
  Måste bara kommentera detta med “någon som redan är smal, varför tränar den personen?”
  Jag är väl en av dem som också någonstans undrar varför en smal person tränar. Jag är en av dem som försöker gå ner i vikt eller ska gå ner “don’t try, just do”. Jag är nog inte ensam om att man automatiskt tänker att allt kommer att lösa sig så fort man går ner i vikt. Då får man både självförtroende och mår miljader gånger bättre och för en gångskull trivs med sig själv. Därför tror man att alla som redan har den smala kroppen har allt det där och då är nöjda över sig själva och är lyckliga. Jag kanske inte ska skriva man för det är väl något jag tror, därför tänker jag sånna saker när en smal tränar. Det är inget jag kommenterar någonstans men jag tänker som sagt. Utseende är allt i dagens samhälle så då tror iaf jag att alla som är smala är lyckliga som sagt. Helt fel har jag insett men jag kan inte låta bli, då jag är inställd på att det kommer bli så mycket bättre för mig när jag har gått ner.
  Det jag säger till mig själv nu är att om jag inte hade haft problem med vikten så skulle jag aldrig ens tänkt tanken på att gå och gymma som jag gjorde för ett tag sedan men slutade med, det är kanske lätt att säga nu. Och om jag hade kunnat äta precis vad jag ville så skulle jag inte haft en tvekan på att göra det heller. 
  Men alla får göra precis som dem vill, detta är som sagt något jag automatiskt tänker (Smal = Lycklig) men måste försöka sluta med. Alla påverkas av de sjuka idealen som finns idag tyvärr. 
  Älskar din blogg också! Kram på dig 

Annons
stats